شهرداری بومهن
۱۴۰۳ جمعه ۱۰ فروردين
گویش


در این منطقه گویش یکسان وجود ندارد و به سخن خاورشناس دانمارکی با جزیره‌ای از گویش ها روبرو هستیم. با این همه، برخی گویش ها دارای پیشینه بیشتر و برخی دیگر ناشی از مهاجرت در دهه های بازپسین بوده است.

 

مردم روستای باغکمش، تماشا، شماری از کرشت( همگی از ایل هداوند) به گویش مینجایی( خرم آبادی) از شاخه زبان لری سخن می گویند .

 

البته شماری از هداوند ها نیز فارسی را با لهجه ورامینی آمیخته اند. مردم ده بومهن،گل خندان،طاهرآباد به لهجه ترک زبانان، اما متفاوت از لحاظ ریشه دار سخن می گویند . حتی بین این سه منطقه نیز ناهمسانی هایی در گفتار مشاهده می شود.

 

مردم محله های لوران، شهرآباد، سیاهبند، ترک زبان اند و لهجه های ارومیه ای دارند . درمحله های یاد شده،خورده گویش های دیگری هم وجود دارد. به ویژه، پیروان الحق که در سیاهبند زندگی می کنند. به گونه دیگر سخن می گویند کتاب آنها " سرانجام" به لهجه گورانی است.

 

در واقع این کتاب از نقطه نظرکارشناسان به زبان کوردی و لهجه گورانی نگاشته شده است. لهجه گورانی از واژه " گوران " گرفته شده و گوران جمع ( گه وره) است که در زبان کردی به مفهوم بزرگ یا گبر( زرتشتی) است .

 

شماری دیگر که در سطح منطقه پراکنده‌اند به یکی از لهجه های دوازده گانه زبان و گویش مازندرانی سخن می‌گویند. لهجه کرمانجی را نیز باید به رنگارنگی زبان ها و گویش ها و لهجه های بومهن افزود.

 

سخنوران این لهجه، بیشتر در محلات جدید شهر زندگی می‌کنند و از خراسان به این جا کوچ کرده‌اند. سرانجام،( پاره ایی از آنها مهاجر تازه وارد و گروهی نیز دارای پیشینه دراز سکونت) بخش مهم دیگری از جامعه با بومهن هستند.

 

گفتنی است، بسیاری از گویش های موجود در اثر،پیچیدگیها و دگر گونی های شگرف دهه های بازپسین رنگ باخته و یا روند فروپاشی را پیمودند.

 
 
تاریخ به روز رسانی:
1402/11/08
تعداد بازدید:
1934
کلیه حقوق این پایگاه متعلق به پایگاه اطلاع رسانی شهرداری بومهن می باشد.
Powered by DorsaPortal